ZAKAJ MORAJO BITI LJUDJE VEGETARIJANCI


Dolgo časa sem simpatiziral z vegetarijanci, predvsem zaradi ekologije. Vendar sem zelo užival v mesni prehrani. Pred 6 leti sem dobil povod: zastrupil sem se z mesom in bruhal in se zvijal od bolečin cel teden. Od takrat ne jem več mesa (in sam se čudim da ga sploh ne pogrešam), vendar nikogar ne obsojam za to, če ga je. Vsak naj se sam odloči. Mogoče je ekologija in lakota v svetu zadosti objektiven razlog, če se ne oziramo na naše zdravje in na ljubezen do živali.

Prilagam prepričljiv tekst (vsaj za nekatere) o vegetarijanski prehrani, ki ga je napisala mojstrica Suma Ching Hai. Nekaj stavkov iz  teksta:

Marca 1988 je ameriško dietetično združenje objavilo, da ``zastopa mnenje, da je vegetarijanska prehrana zdrava in ustrezno hranljiva, kadar je primerno načrtovana.

Poleg kajenja ni večjega tveganja za osebno zdravje, kot je uživanje mesa.

Zemlja, na kateri raste oves, da 8-krat več beljakovin in 25 krat več kalorij, če je oves namenjen za ljudi in ne za živino. Zemlja, ki jo uporabimo za brokoli, da 10-krat več beljakovin, kalorij in niacina, kot če zemljo uporabimo za proizvodnjo govedine.

Čeprav večina nas aktivno ne opravičuje ubijanja, smo razvili navado, ki jo družba podpira, da redno uživamo meso, ne da bi se zares zavedali, kaj so storili živalim, ki jih jemo! Ali se zavedaš dejstva, da v ZDA zakoljejo več kot 100 tisoč (!!!!) krav na dan?

Več kot 40 milionov (!!!!!) jih vsako leto umre od sestradanosti in večinaje otrok. V ZDA živina porabi 70% vsega žita, ki ga pridelajo. Če bi hranili ljudi namesto živine, ne bi bil nihče lačen!

Albert Einstein je dejal: ``Mislim, da so spremembe in očiščevalni učinki, ki jih ima vegetarijanska prehrana na človekovo naravo, kar dobrodejni za človeštvo. Zatorej je za ljudi, da izberejo vegetarijanstvo, to ugodno in tudi miroljubno.''

Igor


ZAKAJ MORAJO BITI LJUDJE VEGETARIJANCI
(Suma Ching Hai)


Duhovni razlogi proti uživanju mesa so za nekatere ljudi prepričljivi, so pa še drugi neovrgljivi razlogi za vegetarijanstvo. Vsi izvirajo iz zdrave pameti. Gre za bistvena vprašanja, ki zadevajo osebno zdravje in prehranjevanje, ekologijo in naravno okolje, etiko in trepljenje živali ter lakoto v svetu.

Hrana rastlinskega izvora in mlečni izdelki so dovoljeni, vsa ostala hrana živalskega izvora (vključno z jajci in ribami) pa se ne sme uživati. Za to je veliko vzrokov, vendar je najpomembnejši tisti, ki pravi, naj ne jemljemo življenja čutečim bitjem ali ``Ne ubijaj''.

Ne ubijati ali drugače škodovati drugim živim bitjem je očitno njim v dobro. Manj očitno je dejstvo, da je s tem, ko ne škodujemo drugim, to za nas same enako dobro. Zakaj? Zaradi zakona karme. Kot boš sejal, tako boš žel. Kadar ubiješ ali povzročiš, da drugi ubijajo zate, zato da bi zadovoljil svojo željo po mesu, si nakoplješ karmični dolg in ščasoma je treba ta dolg odplačati.

Zatorej v zelo resničnem smislu je držati se vegetarijanske prehrane darilo, ki ga poklanjamo samim sebi. Bolje se počutimo, kakovost našega življenja se izboljša, s tem ko se teža naše karmične zadolženosti zmanjša in ponudi se nam vstop v nova subtilna in nebeška področja notranjih doživetij. Vredno je, glede na majhno ceno, ki jo moraš plačati.


ZDRAVJE IN PREHRANA

Proučevanja človeškega razvoja so pokazala, da so naši predniki po naravi vegetarijanci. Zgradba človeškega telesa ni ustrezna za uživanje mesa. To je bilo prikazano v razpravi o primerjalni anatomiji dr. G.S. Huntingena na univerzi Columbia. Poudaril je, da imajo mesojedci kratko tanko in debelo črevo. Njihovo debelo črevo je značilno zelo ravno in gladko. Nasprotno pa imajo rastlinojede živali dolgo tanko kot tudi dolgo debelo črevo. Ker vsebuje meso malo vlaken in veliko beljakovin, prebavila ne porabijo veliko časa za vsrkavanje hranilnih snovi; zaradi tega je črevo mesojedcev krajše od črevesa rastlinojedih živali.

Ljudje imajo, kot druge po naravi rastlinojede živali, dolgo tako tanko kot tudi debelo črevo. Skupaj je naše črevo dolgo približno osem metrov in pol. Tanko črevo je večkrat zavito in njegove stene so nagubane, ne gladke. Ker je daljše kot pri mesojedcih, meso, ki ga pojemo, ostaja v črevesju dalj časa. Posledica tega je, da meso lahko razpada in ustvarja strupe. Te strupe povezujejo z vzrokom nastajanja raka na črevesju, povečujejo pa tudi obremenitev jeter, katerih naloga je odstranjevanje strupov. To lahko povzroči cirozo in celo raka na jetrih.

Meso vsebuje veliko urokinaznih proteinov in sečnino, ki še dodatno obremenjujejo ledvice in lahko škodijo njihovemu delovanju. V vsakem funtu (453g) zrezka je 14g urokineze. Če damo žive celice v tekočino urokinaznih proteinov, se bo njihovo metabolično delovanje izrodilo. Poleg tega v mesu ni celuloze ali vlaken in pomanjkanje teh vlaken zelo lahko povzroči zaprtje. Znano je, da zaprtje povzroča raka na črevesju ali hemeroide.

Holesterol in nasičene maščobe v mesu tudi povzročajo motnje srca in ožilja. Bolezni srca in ožilja so na prvem mestu med povzročitelji smrtnosti v ZDA. Rak je na drugem mestu. Preizkusi kažejo, da zažgano in pečeno meso ustvarja kemično substanco (metilkolantren), ki je močno karcinogena. Miši, ki so jim dali to kemično spojino, so dobile raka, kot npr. kostne tumorje, krvnega raka, želodčnega raka itd. Raziskave so pokazale, da se pri mladičih, ki jih hrani mati-miš z rakom na prsih, tudi razvije rak. Ko so bile človeške rakaste celice vbrizgane v živali, se je tudi pri teh razvil rak. Če meso, ki ga vsak dan jemo, prihaja od živali, ki so prvotno imele te bolezni in jih prenesemo v svoje telo, obstaja veliko možnosti, da bomo tudi sami zboleli.

Večina ljudi misli, da je meso čisto in varno, da so v vseh mesnicah opravljeni pregledi. Veliko preveč živine, prašičev, perutnine itd. vsak dan pobijejo in prodajo, da bi res vsako žival pregledali. Zelo težko je preverjati, če je kos mesa rakast, kaj šele preverjati vsako posamezno žival. Trenutno mesna industrija samo odseka glavo, kadar je problematična ali pa odseka nogo, če je bolna. Odstranijo samo slabe dele, ostalo gre v prodajo.

Slavni vegetarijanec dr. J.H. Kellog je rekel:``Kadar jemo vegetarijansko hrano, nam ni treba skrbeti, zaradi kakšne bolezni je hrana umrla. Zaradi tega je obedovanje veselo.''

Gre še za eno stvar. Antibiotiki kot tudi druga sredstva, vključujoč steroide in hormone za rast, so bodisi dodana živalski hrani ali pa neposredno vbrizgana v živali. Obstajajo poročila, da ljudje, ki uživajo te živali, v svoja telesa vsrkajo tudi te snovi. Možno je, da antibiotiki v mesu zmanjšajo učinkovitost antibiotikov za človeško rabo.

Nekateri ljudje so mnenja, da vegetariajnska hrana ni dovolj hranljiva. Dr. Miller, ameriški strokovnjak za kirurgijo, je 40 let delal na Formozi. Tam je ustanovil bolnišnico, kjer so bili vsi obroki vegetarijanski, tako za osebje kot za bolnike. Rekel je: `` Miš je vrsta živali, ki se lahko preživlja z vegetarijansko in nevegetarijansko hrano. Če dve miši izoliramo in ena je vegetarijansko druga pa meso, ugotovimo, da sta njuna rast in razvoj enaka, vendar vegetarijanska miš živi dlje in je bolj odporna proti boleznim. Poleg tega, ko sta miši zboleli, je vegetarijanska miš hitreje okrevala.'' Potem je še dodal: ``Medicina, ki jo je razvila moderna znanost, je zelo napredovala, vendar lahko le zdravi bolezni. Hrana pa lahko vzdržuje naše zdravje.'' Poudaril je, ``da je hrana iz rastlin bolj napreden način prehranjevanja kot meso. Ljudje jedo živali, vendar so vir prehranjevanja živali, ki jih jemo, rastline. Življenja večine živali so kratka in živali imajo skoraj vse bolezni, ki jih ima človek. Zelo verjetno je, da bolezni človeka prihajajo iz uživanja mesa obolelih živali. Torej, zakaj ljudje ne pridobijo svoje hrane neposredno iz rastlin?'' Dr. Miller je omenil, da potrebujemo žitarice, stročnice in zelenjavo za dobro zdravje.

Mnogi so prepričani, da so živalske beljakovine več vredne kot rastlinske beljakovine, ker prve jemljemo kot popolne beljakovine, druge pa kot nepopolne. Resnica je, da so nekatere rastlinske beljakovine popolne in da s kombiniranjem živil lahko dobimo popolne beljakovine iz kar nekaj živil z nepopolnimi beljakovinami.

Marca 1988 je ameriško dietetično združenje objavilo, da ``zastopa mnenje, da je vegetarijanska prehrana zdrava in ustrezno hranljiva, kadar je primerno načrtovana.

Pogosto obstaja zgrešeno prepričanje, da so jedci mesa močnejši kot vegetarijanci, vendar je poskus, ki ga je vodil prof. Irving Fisher na univerzi Yale z 32 vegetarijanci in 15-imi mesojedci pokazal, da so vegetarijanci vzdržljivejši od tistih, ki uživajo meso. Ljudje so morali držati iztegnjene roke, kolikor dolgo so zmogli. Rezultat poskusa je bil jasen. Od 15-ih mesojedcev sta le dva lahko držala iztegnjene roke od 15-30 min, medtem koje od 32 vegetarijancev 22 oseb držalo od 15-30 min od tega 15 oseb več kot 30 min, od tega 9 oseb več kot 1 uro (od tega 4 osebe več kot 2 uri in ena več kot 3 ure).

Veliko tekačev na dolge proge se drži vegetarijanske diete v času pred tekmovanjem. Dr. Barbara More, izvedenka v vegetarianski terapiji, je pretekla 110 milj dolgo progo v 27 urah in pol. 56 let stara ženska je potolkla vse rekorde mladih moških. ``S primerom želim pokazati, da ljudje, ki uživajo čisto vegetarijansko hrano, uživajo v zdravem telesu, jasnem umu in očiščenem življenju.''

Ali vegetarijanec dobi dovolj beljakovin v svoji porehrani? Svetovna zdravstvena organizacija piporoča, naj bo 4,5% dnevnih kalorij beljakovinskega izvora. Pšenica ima 17% svojih kalorij kot beljakovine, brokoli jih ima 45% in riž 8%. Zelo lahko je imeti beljakovinsko bogato prehrano, ne da bi uživali meso. Če dodamo še prednost, da se izognemo mnogim boleznim, ki jih povzroča prehrana z nasičenimi maščobami, kot so bolezni srca in mnogo vrst raka, je vegetarijanstvo nedvomno boljša izbira.

Povezava med preveliko porabo mesa in druge hrane Živalskega izvora z visoko stopnjo nasičenih maščob in boleznimi srca, rakom na prsih, črevesnim rakom in kapjo je dokazana. Druge bolezni, ki jih pogosto preprečimo in včasih ozdravimo z vegetarijansko prehrano in z malo maščobami so: ledvični kamni, rak na prostati, sladkorna bolezen, želodčni čir, žolčni kamni, razdraženo črevo, artritis, bolezni dlesni, mozoljavost, rak trebušne slinavke, želodčni rak, hipoglikemija, zaprtje, divertikuloza, visok krvni pritisk, osteoporoza, rak na jajčnikih, hemeroidi, pretirana debelost in astma.

Poleg kajenja ni večjega tveganja za osebno zdravje, kot je uživanje mesa.


EKOLOGIJA IN OKOLJE

Gojenje Živali zaradi mesa ima svoje posledice. Pelje do uničevanja deževnega gozda, segrevanje planeta, onesnaženja voda, pomanjkanja vode, širjenja puščav, zlorabe energetskih virov in svetovne lakote. Izrabljanje zemlje, vode, energije in človeški trud za proizvodnjo mesa niso učinkoviti načini izrabe zemeljskih virov.

Od leta 1960 so že okrog 25% deževnega gozda  v Srednji Ameriki požgali in očistili za pašnike goveji živini. Ugotovili so, da se za vsakih 100g hamburgerja, ki je narejen iz govedi deževnega gozda, uniči 5 m2 tropskega deževnega gozda. Poleg tega vzreja živine v veliki meri prispeva k proizvajanju treh plinov, ki povzročajo segrevanje zemlje. Je glavni vzrok za onesnaževanje voda in zahteva 9326 litrov vode, ki je ni ravno za pretek, za proizvodnjo vsakih 450g govedine. Za proizvodnjo 450 g paradižnikov je potrebno samo 110 litrov vode in 526 litrov vode za 450g polnozrnatega kruha. Skoraj polovico vode, ki jo porabijo v ZDA, gre za gojitev živine.

Veliko več ljudi bi se lahko prehranilo, če bi vire, ki jih uporabljamo za vzrejo živine, porabili za pridelavo žita, da bi prehranili svetovno prebivalstvo. Zemlja, na kateri raste oves, da 8-krat več beljakovin in 25 krat več kalorij, če je oves namenjen za ljudi in ne za živino. Zemlja, ki jo uporabimo za brokoli, da 10-krat več beljakovin, kalorij in niacina, kot če zemljo uporabimo za proizvodnjo govedine. Takih statistik je veliko. Svetovne vire bi učinkoviteje izrabili, če bi zemljo, ki jo uporabljajo za proizvodnjo živine, spremenili v zemljo za gojenje pridelkov namenjenih prehranjevanju ljudi.

Uživanje vegetarijanske hrane ti dopušča, da lahkotneje stopač po Zemlji. Poleg tega, da vzameš samo to, kar potrebuješ in zmanjšaš preobilnost, se tudi bolje počutiš, ko veš, da ni potrebna smrt živega bitja vsakič, ko sedeš za mizo.


LAKOTA V SVETU

Skoraj milijarda ljudi na tem planetu trpi zaradi lakote in podhranjenosti. MILIJARDA!!!! Več kot 40 milionov (40.000.000!!!!!) jih vsako leto umre od sestradanosti in večina je otrok. Kljub temu je več kot tretjina svetovnega pridelka žita odvzeta od prehranjevanja človeka in usmerjena k prehranjevanju živine. V ZDA živina porabi 70% vsega žita, ki ga pridelajo. Če bi hranili ljudi namesto živine, ne bi bil nihče lačen!


TRPLJENJE ŽIVALI

Ali se zavedaš dejstva, da v ZDA zakoljejo več kot 100 tisoč krav na dan? (100.000 krav VSAK DAN!!!)

V zahodnem svetu se večino živali redi na tovarniških farmah. Namembnost teh objektov je proizvesti najvišje možno število živali za zakol ob najmanjših stroških. Živali se skupaj gnetejo, iznakažene so in obravnavajo jih kot stroje za pretvorbo hrane v meso. To je resničnost, ki jih večina od nas nikoli ne bo videla na lastne oči. Takole pravijo: ``En obisk v klavnici te bo spreobrnil v vegetarijanca do konca življenja!''

Lev Tolstoj je dejal: ``Dokler bodo klavnice, bodo bojišča. Vegetarijanska prehrana je preizkusni kamen za človekoljubnost.'' Čeprav večina nas aktivno ne opravičuje ubijanja, smo razvili navado, ki jo družba podpira, da redno uživamo meso, ne da bi se zares zavedali, kaj so storili živalim, ki jih jemo!


DRUŽBA SVETNIKOV IN DRUGIH

Od začetka pisnih in zgodovinskih poročil vidimo, da je zelenjava naravna hrana človeških bitij. Vsi zgodnji grški in hebrejski miti govorijo o ljudeh, ki so prvotno jedli sadje. Stari egipčanski svečeniki niso nikoli jedli mesa. Mnogi veliki grški filozovi kot Platon, Diogen in Sokrat so se zavzemali za vegetarianstvo.

V Indiji je Shakyamuni Buda poudarjal pomembnost ahisme, načela, po katerem ne smeš škodovati nobenemu živemu bitju. Svaril je svoje učence, naj ne jedo mesa, sicer se jih bodo druga živa bitja začela bati. Buda je podal sledeče: ``Uživanje mesa je le pridobljena navada. V začetku se nismo rodili z željo po mesu. Ljudje, ki uživajo meso, si iztrgajo svoje seme Velike Milosti. Ljudje, ki uživajo meso, ubijajo drug drugega in jedo drug drugega... v tem življenju jaz tebe in v naslednjem življenju ti poješ mene... in ves čas se nadaljuje na ta način. Kako naj potem sploh kdaj pridejo ven iz Treh kraljestev (liuzije)?''

Mnogi zgodnji taoisti, zgodnji kristjani in judje so bili vegetarijanci. V Svetem pismu je zapisano: ``In Bog reče: Glejta, dal sem vama zelenjavo, ki rodi seme, katera je na površju vse zemlje in vse drevje, na katerem je sad drevesni, ki rojeva seme: bodi vama v hrano. Vsem Živalim pa na zemlji in vsem pticam pod nebom in vsemu kar lazi po zemlji, v katerih je duša živa, sam dal vso zelenjavo zeleno v hrano.'' (Geneza 1:29,30) Drugi primeri, ki prepovedujejo uživanja mesa iz Svetega pisma: `` Vendar mesa s krvjo njegovo, ki je duša njegova, ne jejte.'' (Geneza 9:4) `` pravi Gospod; sit sem žgalnih daritev ovnov in masti pitane živine ter krvi juncev in jagnjet in kozlov se ne veselim. Ko prihajate, da se pokažete pred obličjem mojim - kdo je zahteval to od roke vaše, da teptate veže moje? In ko iztezate roke svoje, skrivam oči svoje pred vami; ko tudi molite, ne slišim: roke vaše so polne krvi. Umijte se, očistite se, odpravite hudobnosti dejanj svojih izpred mojih oči, nehajte delati hudo;'' (Izaija 1:11-16).

Sveti Pavel, eden Jezusovih učencev, je v pismu Rimljanom dejal: ``Dobro je ne jesti mesa in ne piti vina.'' (Rimljanom 14:21)

Nedavno so zgodovinarji odkrili mnogo starodavnih knjig, ki mečejo novo luč na Jezusovo življenje in njegovo učenje. Jezus je dejal: ``Ljudje, ki uživajo živalsko meso, postanejo svoje lastne grobnice. Pošteno vam povem, da bodo človeka, ki ubija, ubili. Človek, ki ubija žive stvari in uživa njihovo meso, je meso mrtvecev.''

Indijska verstva se tudi izogibajo uživanju mesa. Rečeno je, da ``Ljudje ne morejo priti do mesa, ne da bi ubili žive stvari. Človek, ki prizadene živa bitja, ne bo nikoli deležen Božjega blagoslova. Zatorej izogibajte se mesa!'' (hindujska izpoved)

Sveta islamska knjiga Koran prepoveduje ``uživanje mrtvih živali, krvi in mesa.''

Veliki kitajski zen mojster Han Shan Tzu je napisal pesem, ki je bila močno proti uživanju mesa: ``Pojdi hitro na tržnico, da boš kupil meso in ribe in z njimi nahranil svojo ženo in otroke. Toda zakaj morajo biti njim vzeta življenja, da bi bila vzdrževana vaša? To vam ne bo prineslo naklonjenosti Nebes, ampak boste postali sodrga Pekla!''

Veliko slavnih pisateljev, umetnikov, znanstvenikov, filozofov in znamenitih ljudi je bilo vegetarijancev. Naslednji ljudje so se vsi z navdušenjem oprijeli vegetarijanstva: Shakyamuni Buda, Jezus Kristus, Virgil Horacij, Platon, Ovid, Petrarca, Pitagora, Sokrat, William Shakespeare, Voltaire, Sir Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Charles Darwin, Benjamin Franklin, Ralph Waldo Emerson, Henry David Thoreau, Emile Zola, Bertrand Russel, Richard Wagner, Percy Bysshe Shelley, H.G.Wells, Albert Einstein, Rabindranath Tagore, Lev Tolstoj, George Bernard Shaw, Mahatma Gandhi, Albert Schweiter, in v današnjem času: Paul Newman, Madonna, princesa Diana, Lindsay Wagner, Paul McCartney in Candice Bergen, če jih imenujemo nekaj.

Albert Einstein je dejal: ``Mislim, da so spremembe in očiščevalni učinki, ki jih ima vegetarijanska prehrana na človekovo naravo, kar dobrodejni za človeštvo. Zatorej je za ljudi, da izberejo vegetarijanstvo, to ugodno in tudi miroljubno.'' To je običajen nasvet mnogih pomembnih osebnosti in modrecev skozi vso zgodovino.